woensdag 14 augustus 2013

GPS nekt criminele politieagenten

WILLEMSTAD - Drie Curaçaose agenten zijn vandaag veroordeeld voor het mishandelen van twee verdachten in 2011. De agenten kregen alle drie 14 maanden gevangenisstraf, waarvan 4 voorwaardelijk. Ook mogen ze 5 jaar lang het werk van agent niet uitvoeren en moeten een schadevergoeding betalen. Het vonnis is opmerkelijk vanwege de bewijsvoering.

Op 5 september 2011 gingen drie politie-agenten, twee mannen en een vrouw, naar de wijk Jan Doret, even ten zuidwesten van Willemstad om een man aan te houden en mee te nemen naar het bureau. Blijkbaar hadden ze een nogal kort lontje, want onderweg besloten ze een omweggetje te maken langs Koredor; een afgelegen plek, waar vooral joggers komen. Ter plaatse hebben ze de gearresteerde man eventjes bewerkt, in elkaar geslagen, tegen de auto aangeggooid en zo meer. En dat hebben de drie later onderweg en op het bureau nog eens herhaald. Ze zijn door de rechter veroordeeld op grond van foltering en landsbesluit op grond van het folteringsverdrag.

Het komt vaker voor dat agenten op Curaçao zich misdragen en hun macht misbruiken. Ik heb dat zelf een keer aan den lijve ondervonden. Tijdens carnaval werd ik gesommeerd om ergens ander te gaan staan; ik reageerde niet snel genoeg, volgens oom agent, en lag binnen no-time onder vijf agenten op het asfalt. Je gaat hier niet in discussie met een agent, om het zo maar te zeggen.

Dat het tot een rechtzaak komt, gebeurt zelden. Ook reageert de politieleiding traag op dit soort misstanden. Om een voorbeeld te geven: deze agenten pleegden hun wandaden in september 2011. Pas één dag (!) voor hun zitting, anderhalf jaar later, op 25 februari 2013 werden de drie op non-actief gezet. Met andere woorden: ze mochten gewoon doorwerken al die tijd!

Curacaoënaars weten allemaal hoe de politie hier te werk gaat. Dus de klappen die uitgedeeld zijn, is niet nieuw. Waarom deze zaak zo bijzonder is, is omdat er nu ook echt bewezen kon worden dat de agenten de mist in gingen. Ze ontkenden namelijk al die tijd dat ze op die afgelegen plek waren geweest en verklaarden dat de verwondingen die het slachtoffer had opgelopen kwamen omdat hij zich verzet had tijdens zijn arrestatie.

Maar ze waren vergeten dat hun dienstauto een GPS-trackingsysteem heeft en je dus precies kan zien waar en hoe lang iemand ergens is geweest. Toen een mede-arrestant op het Bureau ook nog eens bevestigde dat er geslagen was, had de rechter geen moeite meer om tot een veroordeling te komen.

Het vertrouwen in de politie wordt er niet beter op, ook al niet omdat de politietop niet meteen optreedt en zijn agenten laat zien, dat ook agenten zich aan de wet moeten houden.

NTR presentator Fouad Sidali in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer 2'21"

- Requisitoir OvJ
- Uitspraak Samboe
- Uitspraak De La Chiques
- Uitspraak Antersijn

Geen opmerkingen: